Häll ut bröd III (långjäst formbröd)


Långjäst formbröd är ett bekvämt recept - ids du inte baka ut idag kan du alltid baka ut imorgon. Dessutom slipper du rengöra ett mjölat bord. Det är bara att röra och vänta några dygn tills degen jäst klart.

Brödet blir smakrikt på grund av 2-dagars-jäsningen med ett dygn i rumstemperatur och ett dygn i kylskåp.

1/4 pkt jäst
2½ dl vatten
1½ tsk salt
4 msk olja
4-5 dl vetemjöl

Dag 1
Smula jäst och rör i vattnet i bunke
Blanda i alla ingredienser och blanda till en lös deg.

Täck över med ett lock eller tallrik och låt stå ett dygn i rumstemperatur. OBS Locket bör inte vara för tättslutande - lämna en glipa!

DAG 2
Rör ev. ner mer mjöl och ställ in i kylskåpet.


DAG 3
Ta ut degen från kylskåpet. Häll ut degen i en oljad form och vänta tills degen jäst till drygt dubbla storleken (Jag brukar sätta på ugnen och sedan ställa formen på spisen och vänta i några timmar.)

Grädda i ca 40 min i 200 graders ugn.


OBS "Lös deg" recept fungerar endast på vetemjöl. Vill du gör ett långjäst bröd med t ex rågsikt i får du knåda in mjöl till en fastare deg.

Om du har har en halvkall plats med ca 12 -15 grader t ex en källare kan du låta degen jäsa i 2 dygn.

Vill du ha ett syrligare bröd kan du låta rumstemperatursjäsningen vara i 2 dygn.
Än mer smak får du om brödet jäser 2 dygn till i kylskåpet dvs du kan vänta i 4 dagar innan du bakar ut brödet. Kom ihåg att hälla i mer mjöl under långjäsningen eftersom jästen omvandlar mjölet till koldioxid och etanol. Det luktar alkohol om degen efter en långjäsning med den försvinner i ugnen.

Häll ut bröd II (stekpannebröd)

Ett hjälp-jag-har-inget-bröd-hemma recept. Brödet är klart på under en timme.
Brödet läggs i en gjutjärnsstekpanna. Har du teflonstekpanna kan du istället lägga degen i glasform eller annan ugnsfast form.

Brödet blir bäst att ätas samma dag.

½ pkt jäst
2½ dl vatten (37 grader)
1½ tsk salt
2 msk olja
5½ dl vetemjöl
 
Smula jäst och rör i fingervarmt vatten,
Blanda i alla ingredienser och blanda till en lös och kladdig deg.
Smörj stekpannan med olja. Lägg i degen.
Jäs i 30 min
Strö över lite mjöl
Grädda 20 min i 225 graders ugn,mitten.
Öppna luckan de sista minuterna.