Receptet ger 30-40 små portionsbröd
1 ½ dl aktiv surdeg
½ paket (25 g) jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk salt
2 dl havregryn
2 msk rumsvarmt smör
50 g (½ förpackning) hackade apelsinskal
8 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
4- 4 ½ dl (300 g) ca vetemjöl special
1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten.
2. Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna behöver inte formas fint, de jäser upp och blir vackra ändå. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
5. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°.
6. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta.
Svens vasslebröd på lantvete
-
När man gör ostkaka kan man baka på vasslan. På en föreläsning om säd fick
jag veta att nymalt fullkornsmjöl från vete börjar bli dåligt efter 4
timmar. ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar