Ankarstock

Ankarstock är ett mjukt surdegsbröd, som är bakat på torkad råg. Benämningen Ankarstock finns nämnt för första gången 1669 i en äldre brödförteckning.

1752 infördes ankarstocken som militärt bröd och blev ett av två brödtyper (ett hårt och ett mjukt) som enligt Kungl. Majestäts förordningar skulle ersätta skeppsskorporna.

Ankarstocken blev statusbrödet då det främst var avsett för befäl. Det beslöts att varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson åt en soldat.

Bröden bakades på Kronobagerierna och recepten var strängt reglerade. När det var krigssituationer hann Kronobageriet i Stockholm inte baka tillräckligt och då fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på brödet ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare. Källa: Brödinstitutet
ANKARSTOCK

1. Blanda...
1 dl aktiv rågsurdeg
7 dl vatten
12 dl fint rågmjöl

2. Låt stå på varm plats i 8 - 12 timmar

3. Tillsätt och arbeta i hop till en smidig deg
2½ tsk salt
¾ dl mörk sirap (om degen blivit mycket sur kan du öka mängden sirap)
3 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl

4. Dela degen i 2 delar och forma dem till släta längder och lägg dem i smorda formar.
TIPS det går bra att använda bakplåtspappersklädda formar

3. Jäs under bakduk ca 1 timme eller mer

4. Värm ugnen till 175°.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1¼ timme.

6.Låt limporna kallna inlindade i bakdukar.

7. Skiva dem inte förrän följande dag.



Här kommer maten! En kärra full med ankarstock fraktas från proviantförrådet.

Till hwarje Stycke mjukt bröd eller Anckarstock tager 4 marker 20 lod deg men om bakaren eller någon dess gesäll och arbetare i ringaste måtto dertill anwänder mindre deg warde hängd

Apelsinportionsbröd på surdeg

Receptet ger 30-40 små portionsbröd

1 ½ dl aktiv surdeg
½ paket (25 g) jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk salt
2 dl havregryn
2 msk rumsvarmt smör
50 g (½ förpackning) hackade apelsinskal
8 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
4- 4 ½ dl (300 g) ca vetemjöl special

1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten.

2. Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen.

3. Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna behöver inte formas fint, de jäser upp och blir vackra ändå. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt.

5. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°.

6. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta.